Czas czytania: ok 5 minut

Czego unikać, by mieć mocne i zdrowe stawy

Choć często bagatelizujemy jej rolę, dieta w znaczącym stopniu wpływa na kondycję naszych stawów. Sprawdźcie, które produkty spożywcze szczególnie nasilają ich dolegliwości.

Zła dieta = nadwaga

Złe nawyki żywieniowe są pierwszym krokiem do tego, by narazić nasz organizm na wszelkie możliwe schorzenia. Dodatkowo, nieodpowiednia dieta zwiększa podatność stawów na różnorodne uszkodzenia. Nadmiar tłuszczów trans, cukrów i konserwantów wpływa na rozwój stanów zapalnych, a także zmniejsza zdolność naszego organizmu do regeneracji tkanek. To z kolei prowadzi do mikrouszkodzeń stawów, które po dłuższym czasie mogą być powodem poważnych urazów.

Nadwaga:

  • stanowi obciążenie dla układu kostnego,
  • obciąża przede wszystkim kolana i stawy skokowe,
  • jest ciężarem dla stawów i sprzyja urazom.

Czego unikać?

Racjonalne i zdrowe żywienie to podstawa przy wszelkich problemach ze stawami. Niestety, część produktów przyczynia się do zwiększenia dolegliwości, dlatego należy starać się ich unikać, a przynajmniej w jak największym stopniu ograniczyć ich spożywanie. Zaliczamy do nich produkty wysokoprzetworzone, z dużą ilością konserwantów oraz tłuszcze trans. Warto wykluczyć również nadmiar soli i cukru, a także alkohol i kawę, które wypłukują z naszego organizmu cenne minerały.

Jakie składniki powinniśmy ograniczyć?

  • sól - zatrzymuje wodę w organizmie i sprzyja nadwadze;
  • bardzo tłusty nabiał - zawiera kwas arachidonowy, który wpływa na wytwarzanie hormonów prozapalnych;
  • warto też odstawić mocną kawę i herbatę - mogą utrudniać przyswajanie wapnia.

Co z dietami?

Przy problemach ze stawami zdecydowanie odradza się diety zakwaszające organizm. Dlatego te zawierające dużą ilość nabiału (np. dieta Dukana) oraz te, w których spożycie mięsa jest stosunkowo wysokie, nie są najlepszym rozwiązaniem dla osób skarżących się na kłopoty ze stawami. Warto pochylić się za to nad dietą wegetariańską i wegańską - dostarczanie dużej ilości witamin pochodzących ze świeżych warzyw i owoców może zmniejszyć te dolegliwości.

Ważne, by w diecie było jak najmniej:

  • tłuszczu zwierzęcego - utrudnia wchłanianie białek, które są niezbędne do budowy stawów;
  • czerwonego mięsa i niektórych olejów roślinnych - zawierają dużo kwasu omega-6, a ten sprzyja stanom zapalnym stawów;
  • białego, pszennego pieczywa - może prowadzić do nadwagi, a więc przeciążenia stawów;
  • smażonych, pieczonych i grillowanych potraw - pod wpływem wysokiej temperatury tworzą się w nich związki prozapalne.

Zobacz także

* PEX, wartość sprzedaży, kategoria stawy, MAT 03/2021

Suplement diety